Primera experiència amb Windows 8.1


El passat dijous el meu Netbook Acer Aspire va decidir que havia arribat l'hora, i després d'un sobre escalfament, em vaig quedar sense portàtil. Així que ja em veieu, corrents a buscar-ne un per fer feina fora de casa.
Així que vaig aconseguir un HP Pavilion 15-p008ns a molt bon preu; no és cap meravella, ja que només necessito una eina per programar i fer feina fora de casa, per a quelcom més potent ja tinc el de sobretaula.


Si teniu curiositat, us adjunto les especificacions:


I com és lògic, el sistema operatiu que porta instal·lat és Windows 8.1 Update 1. Se que s'han fet molts reviews al respecte però també he volgut aportar la meva experiència al blog.
Només d'encendre el sistema i configurar-lo, sembla que et demani fins al número de sabata que calces fins que... arribem al punt clau d'aquesta versió " No podrà actualitzar ni personalitzar aspectes del seu sistema sense un compte Microsoft".
A partir d'aquí tens dues opcions: si ja tens un compte hotmail... felicitats! Si en canvi ets un Google-user no crec que et valgui la pena crear-te una altra.

Abans de voler xafardejar el sistema d'icones de Windows, et recomano acabar de configurar el teu sistema. T'ofereix opcions com determinar el buscador predeterminat del sistema, aplicacions determinades, visualitzar les aplicacions per defecte del sistema (i possibilitat de desinstal·lar-les)...


Un cop et trobes la pantalla d'inici (la identificarem fàcilment ja que per accedir-hi sempre serà a través d'una icona amb el símbol de Windows) en el fons crida l'atenció la importància que torna a tenir la barra d'eines com a versions anteriors (W7) i que mai la perdrem de vista; si així ho creiem, només haurem d'arrossegar el punter fins a baix i apareixerà. Així que no se'ns obliga a passar per la interfície gràfica "Inici". Sembla una ximpleria però respecte a subversions anteriors de la branca 8 aquest és el primer pas que fa Microsoft per unificar canvis i unificar l'ús del nou sistema operatiu, ja que sincerament la pantalla d' Inici i la resta del sistema semblaven fins ara plataformes diferents.

La pantalla d'inici proporciona algunes vistes d'apps completament personalitzables. Podem moure les icones, treure-les, i canviar la mida d'aquestes. En cas que vulguem afegir de noves, ens desplaçarem a la pantalla inferior (amb la icona de la fletxa) i sobre les aplicacions farem click dret.
No només podem afegir i treure aplicacions pròpies de Windows, sinó també les posteriors que anem instal·lant.Windows proporciona moltes apps per a totes les funcionalitats i requeriments, completament desinstal·lables des de la configuració del sistema operatiu. La majoria no són recomanables a utilitzar i d'altres les podreu aconseguir des de la Botiga.

En les aplicacions de Windows, les pròpies del sistema, sovint ens desorientarem per tenir una aplicació a pantalla completa sense símbols per sortir o interaccionar amb altres pantalles, serà el moment de tenir present dues regles: a dalt a mà dreta ens apareixerà la creu per tancar quan arroseguem el ratolí, i a dalt a mà esquerra, les miniatures d'altres pantalles per a canviar amb les opcions de multipantalla.

Per a mi, un dels grans problemes del disseny de W8.1 U1 és el desplegable del Start Menu que trobarem identificat amb una icona d'una casa a la barra d'eines. La primera vegada que l'executem trigarà una estona, i no és d'estranyar si veiem la quantitat d'icones i app que ha de carregar. Pel meu gust massa lent i gens pràctic si tenim en compte que ha de facilitar l'accés a apps. Crec que conservar la funcionalitat minimalista i senzill de l'antic desplegable "d'inici" del W7 hauria estat millor.

Deixeu-me fer un petit comentari sobre les altres versions de la família W8: i és que s'agraeix que la icona d'apagat (o d'opcions d'apagat) aparegui de 3 maneres diferents en tota la interfície gràfica quan abans era difícil de trobar. Si ens fixem a la pantalla d'Inici, veurem la icona en gran al costat del nostre usuari.

Una altra petita funcionalitat que s'agraeix és la barra dreta que ens apareixerà si col·loquem el punter en qualsevol moment a la part superior dreta i seguint el contorn de la pantalla baixem el punter. I dins d'aquesta barra dreta, la icona de cerca ens serà molt útil pel sistema.

Si hagués de triar una app de la Windows Store o Botiga, em quedo amb Xbox Music. És pràctic si volem administrar la nostra música local o volem buscar música i reproduir-la de manera gratuïta. També disposem de diverses ràdios de l'estil Spotify que també són benvingudes.


En tema rendiment bàsic no consumeix tant com feia el WVista però sí que hi ha processos que podries estalviar-te i caldria depurar bastant el sistema operatiu. De moment es farà una neteja inicial de processos no necessaris, però els recursos bàsics utilitzats són gràfics així que és un gran inconvenient que no es puguin reduir si tenim un hardware reduït.

En resum, no és cap novetat que la família de W8 no ha estat el negoci del segle per a Microsoft. El problema és que a cada versió que han anat fent s'ha modelat en forma de pedaç sobre el sistema operatiu i sobre la interfície gràfica. Pel meu gust hi ha moltes coses que es podrien treure i la pantalla d'Inici s'hauria de repensar. No pot ser que un tingui la sensació que estigui davant de dues interfícies diferents i el sistema hagi de mantenir  , parlant de recursos, ambdues  a la vegada.
Com és normal amb el gegant Microsoft, t'omplen el sistema d'aplicacions innecessàries i les que sí ho són, queden desapercebudes.

Personalment, espero arribi aviat el W10 per a tornar a una navegació àgil com era W7, perquè de moment  no sobre-instal·laré un W7, però sí que hi haurà lloc per un Virtual Box amb Linux (que no falti).